cserepfalu

Cserépfalu község

“Meszesek” – “Hajt, mint a meszes”. Bizonyára mindenki hallotta már ezt a kifejezést. Azt jelenti, hogy őseink mészégetéssel foglalkoztak, és szinte az egész ország területére lovasfogatokkal hordták a meszet. És nyilván siettek, hogy újra tudjanak szállítani. Ma ezt úgy mondanák, a “pénz forgási sebessége”.
“Tiszta falu” A XX. századi utazó, mikor a faluhoz közeledett már messziről látta a tiszta fehérben pompázó települést, hiszen Húsvétra minden házat, kőfalat átmeszeltek, és szinte vakított. Innen az elnevezés.

“Cserépi cifrafaragók”. Lajos Árpád néprajzkutató adta a cserépi díszes fafaragóknak ezt a nevet, akik a szerszám nyelüket, használati tárgyakat jellegzetes motívumokkal díszítették, és mikor mentek summásnak, dolgozni az Alföldre, ott értékesítették azokat.
A településen található építőipar, fafeldolgozás, a lakók nagyobb része Mezőkövesdre, Egerbe jár középiskolába, dolgozni. Általános Iskolánkban az alsó tagozatos tanulók tanulhatnak, a bükkzsérci diákokkal, felsőseink pedig Bükkzsércre járnak iskolába. Tanulóinkat iskolabusz szállítja.
Településünkön ki van építve a vezetékes víz-, szennyvíz, gázhálózat, kábel TV.
Minden harmadik ház kb. már üdülőház, településünk “felkapott” üdülőfalu jellegűvé vált.