Védett fehér parasztház a falu főutcáján a Kossuth út 100 szám alatt, ahol anya és lánya az alkotó és ahol a népművészet és a képzőművészet kéz a kézben együtt jár.

A ház előtti tábla, illetve az oszlopon lévő fazekas cégér elsősorban a fazekas termékeket hirdeti, de megtalálhatók itt az anya által készített gyönyörű festmények is.

Az udvaron lévő fazekas műhelyben dolgozik Szajlainé FEHÉRVÁRI ERIKA, aki egy művészeti szakközépiskola keramikus-fazekas szakának elvégzése után különböző mestereknél leste el e régi, de szép szakma fortélyait.

Több mint 17 éve önállóan dolgozik, alkotásaival díjazzák dél-borsod és a szomszédos Heves megye kulturális és sport rendezvényeinek helyezettjeit.

Alkotásait szívesen vásárolják a nagy számban megjelenő turisták is, mert azok szépen kidolgozott, magas színvonalú termékek.

Vásárolhatók boros, kávés, gulyásos, teás készletek, szilkék, kancsók, vázák, gyümölcs és vajtartók, kerámiaképek, feliratozott emléktárgyak és egyéb használati eszközök.

Napjaink legnépszerűbb termékei azonban a tűzálló agyagból készített főzőedények és sütőtálak.

Az alkotások díszítése, motívumvilága a magyar népi fazekasság hagyományaiból táplálkozik.

A fazekasműhelyben kisebb-nagyobb csoportok részére előzetes egyeztetés alapján fazekas bemutatót (korongozás) is tartanak.

Az eladótér (galéria) nagy falát Fehérváriné MAKÓ LÍVIA pedagógus képzőművész gyönyörű tájképei és csendéletei díszítik.

Festményeihez az ihletet mindig ez a táj, a Hór-völgy és a Bükkalja biztosította.

Az elmúlt 30 évben több mint 30 kiállítása volt a megyében, munkáját számos elismeréssel ismerték el.

A fazekasházban nemcsak a vásárlókat, de a látogatókat is szívesen fogadják.

 

Cím: Cserépfalu, Kossuth út 100.

Nyitvatartás: naponta 10-17 óra (hétvégén is)

Telefon: 20/ 2082-409; 20/4659-866

Email: fehervari2017@gmail.com