Könyvtárunk hivatalos neve: Könyvtári Információs és Közösségi Hely, Cserépfalu.

Címe és elérhetősége: Cserépfalu, Kossuth út 152.

cserepfalu.konyvtar@gmail.com

A könyvtár alapvető szolgáltatásai a könyvek kölcsönzése, folyóiratok olvasása és kölcsönzése, könyvtárközi kölcsönzés, kölcsönözhető dokumentum előjegyzése, internethasználat, fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, témafigyelés, irodalomkutatás, igény esetén gyermekfoglalkozások.

Nyitva tartás:

Kedd:16:00–19:00
Csütörtök:16:00–19:00
Szombat: 16:00–18:00

Az épület akadálymentesen megközelíthető a művelődési ház hátsó bejárata felől.

Könyvtárunk ellátását a miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtár biztosítja.

A könyvtár szolgáltatásai ingyenesek, de bizonyos esetekben, mint például a fénymásolás vagy a nyomtatás limitáltak.

A könyvtár dokumentumállománya körülbelül 8000 kötet.  A könyvek legnagyobb része új állapotú és akadnak igazi ritkaságok is, mint a 2023-ban, az Országos Széchényi Könyvtár által nekünk adományozott Budai Krónika facsimile kiadása. Külön gyűjteménybe rendeztük a Cserépfalvi Könyvkiadó köteteit is.

https://oszk.hu/hirek/cserepfalun-bemutatjuk-budai-kronikat

Az olvasók az alábbi folyóiratokat olvashatják, illetve kölcsönözhetik is:

Nők Lapja, Nők Lapja Konyha, 5 perc Angol, Praktika, Dörmögő Dömötör, Csodaceruza, a napilapok közül pedig az Észak-Magyarország.

Az olvasók rendelkezésére áll 3 számítógép is, valamint az épületben és a környékén szabad wi-fi is elérhető.

Programjaink többségét a gyermekeknek szervezzük, elsősorban a nyári táborozási időszakban. Ezen felül a könyvtár rendszeresen támogatja a községi rendezvényeket is.

A településen 1957. január 1-jén, az elsők között indult a „népkönyvtári” szolgáltatás. Azóta folyamatosan működik a könyvtár, mindig szakképzett könyvtárosokkal. A 70-es években a művelődési ház és a könyvtár együtt szervezte a falu kulturális életét. A könyvtár szinte mindvégig ugyanabban a helyiségben működött.

Galéria a 2015-ös átadóról

2014-15 folyamán igen komoly belső és külső renoválás és alapterület-bővítés történt, valamint a teljes bútorzat lecserélődött az önkormányzat sikeres pályázatának, illetve a KSZR-nek köszönhetően. Új informatikai eszközökkel gyarapodtunk, és külön helyiségbe került az állomány gyermek- és felnőtt része.

A könyvtár a Közösségi Ház egy elkülönített részében működik, ami Cserépfalvi Imre neves könyvkiadó szülőházának helyén áll. Emléktábla és köztéri szobor is felhívja erre a figyelmet. A könyvtárhoz kapcsolódik a Cserépfalvi emlékszoba, amely 2017. november 11-én került átadásra.

https://liligro.hu/tag/cserepfalvi-emlekszoba/

Az emlékszoba kialakítását elsősorban a Társulás Cserépfaluért Egyesületnek köszönhetjük, de nagyon sokan dolgoztak rajta. Csendes Péter, Cserépfalu polgármestere biztosította a helységet,  Tokaji Nagy Erzsébet, az OSZK főkönyvtárosa összefogta a szakmai oldalt, Rónai Zsuzsanna, Boros Géza és Szkárosi Endre teremtették elő az anyagi forrásokat és ők menedzselték a projektet. Egri főiskolások készítették el a dekorációt és a szobához tartozik még egy digitális gyűjtemény is, melyet Tóth Péter és Cerva Csaba készített.

Ez az irodalmi emlékhely igény esetén külön is látogatható, de alapesetben a könyvtár nyitva tartási idejében.

Tágabb értelemben ebbe a körbe tartozik még a Cserépfalvi Könyvmegálló, amely egy szabadon használható „könyvtár” ahonnan mindenki vihet könyvet és hozhat is, kedve szerint. Buszmegálló-könyvtárnak is szoktuk nevezni, hiszen itt található. Ez a kezdeményezés országosan a második ilyen hely volt, amikor 10 éve, 2014-ben, kialakítottuk. Mára számos településen láthatunk hasonlókat.

https://www.facebook.com/buszmegallokonyvtar/

Forrás:

http://www.bazkonyvtar.hu/hu/library/cserepfalu