SAJTÓKÖZLEMÉNY – 2015. március 16.infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA

MEGÚJULT A MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS UTAKAT KORSZERŰSÍTETTEK CSERÉPFALUBAN

A fejlesztés két lépésben valósult meg a bükkaljai településen: első lépésben két útszakasz újult meg, illetve az utak mentén vízelvezető rendszert is építettek. Ezt követően kezdődött el a Művelődési Ház felújítása: az épület alapterülete közel 100 m2-rel nőtt, és mind kívűl, mind belül megújult.

Elsőként az utak felújítása történt meg még 2013 őszén: az utak alapjának megerősítését követően, mészkő illetve nemesített útpadkát  épített a kivitelező, végül új aszfaltréteget kaptak az érintett útszakaszok, azaz a Kossuth út, a Temető köz és Szépkilátás út.

Mivel az érintett útszakaszok lejtős területen helyezkednek el, a megfelelő csapadékvíz elvezetés még hangsúlyosabb szerepet kapott: beton burkolóelemeket helyeztek el a vízelvezető árkokba, továbbá a megfelelő helyeken keresztcsatornák biztosítják a csapadékvíz irányított elvezetését.

A fejlesztést indokolta, hogy mind az utak, mind a vízelvezető árkok 20-40 év óta szolgálták a lakosokat. A járdák még ennél is régebben, az 1960-as években épültek. Állapotuk már jelentősen leromlott, a vízelvezető rendszer nagyobb esőzések alkalmával nem birkózott meg a lezúduló vízmennyiséggel.

A projekt másik eleme a szintén felújításra szoruló Művelődési Ház kibővítése, felújítása volt: az épület alapterülete 25%-al, mintegy 100  m2-rel  nőtt, az új részekben, két multifunkciós helyiségben egyrészt a könyvtári szolgáltatásoknak helyet adó olvasótermet, valamint a civil klubot, nyugdíjas klubot befogadó helyiségét alakították ki. Felújították, modernizálták az épület központi, egyben legnagyobb helyiségét, a színháztermet is.

A rendezvények lebonyolítását, az épület működtetését kiszolgáló helyiségek – raktár, öltöző, konyha – is kialakításra kerültek. A mozgáskorlátozottakra is gondoltak: akadálymentesített bejutást tesz lehetővé a Művelődési Ház hátsó bejáratánál megépült rámpa.

Az épület tetszetős, új mégis a régi építészeti hagyományokat őrző külsőt kapott és gépészeti szempontból is megújult: átépítették a tetőszerkezetet, külső szigetelést helyeztek fel, és kicserélték a nyílászárókat. Kibővítették és modernizálták a fűtési és elektromos rendszert és a vizesblokkokat is átalakították, végül minden helyiséget kifestettek.

A település központjában található épület új funkciókat és szolgáltatásokat biztosít majd a lakosság és az ide érkező vendégek részére.
A „Cserépfalu község kisléptékű fejlesztése közösségi tér és útfelújítás segítségével” című, ÉMOP-3.1.3-11-2012-0196 azonosító számú pályázat által az önkormányzat 78.713.910 Ft európai uniós támogatást kap a beruházás megvalósításához, amely a költségek 95%-át fedezi.

További információ: Vukovich Ákos sajtóreferens / e-mail: bvmedia@freemail.hu / telefon: +36-30-296-8854

l1Bővebb információ:
BV Média Bt.-Eleven Televízió
Vukovich Ákos kapcsolattartó
Telefon: 30/296-8854
E-mail: bvmedia@freemail.hu

Kapcsolódó képgalériánkat erre a hivatkozásra kattintva tekintheti meg >>

2013. október 1.-i képeinket erre a hivatkozásra kattintva tekintheti meg >>

2013. november 19.-i képeinket erre a hivatkozásra kattintva tekintheti meg >>

2014. augusztus 11.-i képeinket erre a hivatkozásra kattintva tekintheti meg >>

2014. szeptember 16.-i képeinket erre a hivatkozásra kattintva tekintheti meg >>

2014. október 15.-i képeinket erre a hivatkozásra kattintva tekintheti meg >>

2014. november 7.-i képeinket erre a hivatkozásra kattintva érheti el >>

2014. december 8.-i képeinket erre a hivatkozásra kattintva érheti el >>

2015.február 24-ei képgalériánkat erre a hivatkozásra kattintva érheti el >>

 infoblokk2_erfa_egyes

uszt_logo_cmykSAJTÓKÖZLEMÉNY – 2013. szeptember 18.

Utakat korszerűsítenek és felújítják a Művelődési Házat Cserépfaluban

A fejlesztés első eleme a település úthálózatát érinti: a községben két útszakasz újul meg ezekben a hetekben, emellett természetesen a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodnak az érintett szakaszokon.
A közel 79 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás másik eleme a Művelődési Ház felújítása lesz: az épület alapterülete közel 100 m2-rel nő, továbbá kívül és belül is megújul az intézmény, amely költséghatékonyabban működtethető majd a jövőben.

A Kossuth út illetve a Temető-köz valamit a Szépkilátás út felújítása időszerű volt már: az érintett útszakaszok közel 40-50 éve kaptak szilárd burkolatot, a járdák az 1960-as években épültek. A vízelvezető árkok állapota szintén nem volt megfelelő: immár 20-30 év telt el azóta, hogy helyenként betonlap burkolattal erősítették meg az árkokat.
Az azóta eltelt időben az utak állapota jelentősen leromlott, a vízelvezető rendszer pedig nagyobb esőzések alkalmával nem volt elég hatékony.

A felújítás során megerősítik az utak alapját, mészkő padkát illetve nemesített útpadkát  építenek és új aszfaltréteget kapnak az érintett útszakaszok. A megfelelő csapadékvíz elvezetés érdekében beton burkolóelemeket helyeznek a vízelvezető árkokba, valamint a megfelelő helyeken keresztcsatornát helyeznek el.

A projekt másik eleme a Művelődési Ház kibővítése, felújítása: az intézmény műszaki állapota és a helyiségek belső elrendezése nem megfelelő, másrészt az alapterületet is növelni szükséges. A település központjában található épület új funkciókat és szolgáltatásokat biztosít majd a lakosság és az ide érkező vendégek részére.
Az épület alapterülete 25%-al nő, az új részekben, két multifunkciós helyiségben olvasóterem, civil klub, fonotéka illetve a nyugdíjas klub kap helyet.
Továbbá raktárt, öltöző helyiséget is kialakítanak, míg az épület bejáratánál tornác, az előkertben pedig terméskő kiállítás és díszkert készül, továbbá akadálymentesített bejutást tesznek lehetővé a Művelődési Ház hátsó bejáratánál.
Az épület külsőleg és épületgépészeti szempontból is megújul: felújítják a tetőszerkezetet, külső szigetelést helyeznek fel, és kicserélik a nyílászárókat. Kibővítik, modernizálják a fűtési és elektromos rendszert és a vizesblokkokat is átalakítják, végül új festést kapnak a belső felületek.

A projekt tervezett befejezési dátuma 2014. június 30.  A „Cserépfalu község kisléptékű fejlesztése közösségi tér és útfelújítás segítségével” című, ÉMOP-3.1.3-11-2012-0196 azonosító számú pályázat által az önkormányzat 78.713.910 Ft európai uniós támogatást kap a beruházás megvalósításához, amely a költségek 95%-át fedezi.