2016. május 22-én 17 kilométert sétálnak Cserépfaluból Mezőkövesdre

Harmadik alkalommal beszélgetnek az életről, azokon a helyeken végigsétálva, ahol 1944-ben a mezőkövesdi gettóig vittek cserépi családokat parancsszóra.

Rövid faluséta során az 1944-ben deportáltak házait érintjik, majd a budapesti holokauszt emlékmű alkotójának, Pauer Gyulának bronzból készített könyvszobrát, a templomkertben található emlékoszlopot és a zsidó temetőt tekintjik meg. Ezután a Cserépfalutól 17 kilométerre lévő Mezőkövesdig, az akkori gettó területéig gyalogolnak. 15 óra körül érnek a mezőkövesdi Hársfa Diófa utca sarkára. Hetvenkét éve többek között a Groszmann és a Schwartz család is megtette ezt a távot. Ezután Miskolcra vitték, majd Auschwitzba deportálták őket.

A 18. század végén létrejött és hetvenkét évvel ezelőtt még mintegy ezer fős Cserépfalu-környékbéli izraelita hitközség egykor fontos része volt a környék gazdasági, társadalmi és kulturális életének, mára azonban megszűnt.

Az út során a helyi zsidóság két kutatója, Balázs István és Tóth Péter beszámol a 2014-ben kezdődött kutatás eredményeiről, melyet a Groszmann Lili blogon publikálnak magyar nyelven.

Program:

  • 10.00 Cserépfaluból, a Bükkalja presszó elől indul az emlékező faluséta – Cserépfalvi emlékszoba tervezett helye, Pauer Gyula könyvszobra, Groszmann-ház, Schwartz-ház, II. világháborús emkéloszlop, Zsidó temető.
  • 10.30 Indulás gyalog Mezőkövesdre
  • 11.00 Bogács Kotyogó kávézó
  • 15.30 Mezőkövesd – Diófa utca Hársfa utca sarkán, az egykori gettóban emlékezés.

Bárki csatlakozhat.

Hozzászólás kikapcsolva.