Felhívás a veszettség vírus terjedésének megelőzésével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek betartására

Tisztelettel felhívjuk lakosaink figyelmét, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a veszettség esetek hazánkban, és nem csak a vadállomány érintett, hanem volt sajnos kutya, szarvasmarha, macska is.

Állatorvosgenerációk összehangolt és szervezett munkájának köszönhetően az elmúlt évtizedekben maximum szórványos esetek fordultak elő hazánkban, azonban az ukrajnai háború következtében keleti szomszédunknál elmaradt a rókák vakcinázása, és sorra érkeznek hozzánk a veszett állatok a zöld határon át.

A veszettség gyógyíthatatlan és halálos betegség, melynek következtében a fertőzött személy zavarodottan és kényszerképzetek között fullad meg.

A legutóbbi hírek szerint egy veszettségfertőzött macska emberre támadt.

Figyelemmel a kóbor állatok magas számára, arra, hogy ezen állatok oltása nem megoldott, a vadon élő állatokra, továbbá arra, hogy a vírus harapással, a nyílt sebbe jutva terjed, mindössze hetek kérdése, hogy mikor bukkan fel a veszettség vírus a határtól távolabbi területeken is.

Tisztelettel felhívjuk lakosaink figyelmét arra, hogy

állataink kiszökésének megakadályozása jogszabályi kötelezettség;

az ebek évenkénti oltása jogszabályi kötelezettség;

a macskák oltása – különösen a kijárós cicákra figyelemmel – erősen javallott;

és a jelenlegi helyzetben az állattartók fokozott ellenőrzésre és szigorú szankcionálásra számíthatnak.

Kérjük, hogy aki harapásos sérülést szenved, azonnal forduljon orvoshoz, továbbá jelezze az esetet a helyi állatvédelmi hatóságnál

 

Cserépfalu, 2024. február 1.                         

Farmosi Zoltán

jegyző